Výzvy a úspěchy multikulturalismu : Aplikace politických teorií na prostředí nadnárodní korporace - Kneblová, Alena (2018)
Diplomová práce se zabývá aplikací multikulturní politiky na prostředí nadnárodní korporace s cílem zjistit, zda je možné aplikovat Kymlickův model liberálního multikulturalismu i na jiné než státní prostředí. První kapitola definuje pojmy, které jsou pro práci stěžejní, přibližuje historický vývoj různých směrů multikulturalismu a jeho představitele a blíže se zaměřuje na myšlenky liberálního multikulturalisty Willa Kymlicky. Druhá kapitola analyzuje aktivity a kroky společnosti L´Oréal v oblasti multikulturní politiky. Poslední kapitola je věnovaná kvalitativnímu výzkumu, který byl uskutečněn prostřednictvím hloubkových rozhovorů se zaměstnanci společnosti L´Oréal, jejichž pomocí se autorka práce snaží potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Diplomová práce využívá metod analýzy, pozorování, deskripce, rozhovoru a komparace. Práce čerpá z tištěných a elektronických zdrojů, vychází také z interních dokumentů a materiálů sledované společnosti.