Strukturální fondy EU a jejich využití v cestovním ruchu - Krajovská, Eva (2018)
Regionální politika EU pomáhá snižovat disparity, zvyšovat konkurenceschopnost a životní úroveň jednotlivých členských států. K dosažení cílů využívá nástrojů v podobě strukturálních a investičních fondů. Česká republika po vstupu do Evropské Unie v roce 2004 získala možnost okamžitě využívat finanční dotace, které byli k jednotlivým fondům alokovány. Bakalářská práce má za cíl charakterizovat cestovní ruch a v následující kapitole se podrobněji zabývat regionální politikou. Popisuje programová období, strukturální a investiční fondy EU a operační programy. V další části se bakalářská práce soustředí na využití dotací v cestovním ruchu. Popisuje jednotlivé vypsané Výzvy v aktuálním programovém období a jejich alokace. Důležitou součástí praktické části je pak vypracování žádosti o dotaci. Pro potřeby žádosti byl vybrán objekt, který splňuje podmínky pro obdržení dotace.