Liberalizace evropské letecké dopravy a její vliv na vlajkové letecké společnosti - Dvořáková, Tereza; Vaško, Martin; Petříčková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou letecké dopravy v Evropě od její liberalizace po současnost. Důsledkem tohoto procesu, který byl završen v roce 1997, bylo otevření trhu novým dopravcům, zvýšení produktivity, inovace služeb a snížení přepravních tarifů. Díky tomu se letecká doprava stala dostupnou většímu množství osob. Ceny letenek začaly klesat se vznikem nízkonákladových leteckých společností, které od liberalizace představují největší soupeře vlajkových dopravců. Pozornost je věnována změnám, kterými evropské vlajkové letecké společnosti prošly důsledkem deregulace letecké dopravy. Mezi ty nejvýraznější lze řadit vznik modelu Hub and Spoke, který dopravcům přinesl možnost úspor z hustoty provozu, tvorbu strategických aliancí, které umožnily sdílení letů, pozemního personálu, letištních salonků, zařízení údržby a prodejních kanceláří a fúze, díky kterým lze maximalizovat zisk a zvyšovat tržní podíl. Negativní dopady liberalizace zahrnují bankroty některých dopravců, způsobené prudkým nárůstem konkurence, přibývání zpožděných či zrušených letů vlivem převyšování letištních kapacit a zhoršující se vliv letecké dopravy na životní prostředí následkem neustále se zvyšujícího počtu letů.
Vedoucí práce: Martin Vaško
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses