Nákladní letecká přeprava a její smluvní zabezpečení - Vaňková, Lucie (2018)
Tématem diplomové práce je letecká přeprava nákladu a související smluvní zajištění. Rozebírá tedy odvětví dopravy, které je velmi komplexní a zároveň se dynamicky rozvíjí. První část práce se zabývá leteckou dopravou a přepravou zboží touto formou obecně, a to včetně subjektů na tomto trhu působících a také aktuálních problémů, kterým oblast letectví čelí. Druhá kapitola se věnuje konkrétním subjektům a organizacím, které jsou v oblasti letecké přepravy činné na úrovni mezinárodní, evropské i vnitrostátní. Třetí kapitola přibližuje regulaci letecké dopravy včetně základních principů leteckého práva. Hovoří především o Varšavském systému a Montrealské úmluvě. Závěrečná kapitola analyzuje samotné smluvní zajištění přepravy s důrazem na odpovědnost dopravce za škodu. Zabývá se především smlouvou o přepravě věci a smlouvou zasílatelskou.