CQRS a integrační návrhové vzory EAI - předpoklady vzájemné kombinace - Vlček, Lukáš (2018)
Ačkoliv architektonický vzor CQRS se těší v současnosti velké oblibě, neexistují žádné poznatky o předpokladech pro jeho použití v kombinaci s integračními návrhovými vzory EAI. Autor se tedy v diplomové práci zabývá průzkumem oblasti integračních návrhových vzorů EAI v kombinaci s architektonickým vzorem CQRS. Cílem práce je specifikovat předpoklady pro použití kombinace CQRS s mediačním nebo federačním integračním návrhovým vzorem EAI. Předpoklady jsou odpovědí na sadu definovaných otázek, na které je třeba brát zřetel při volbě konkrétní kombinace vzorů. Výsledek práce se opírá o teoretické poznatky, jež vymezují a popisují princip integračních návrhových vzorů EAI a vzoru CQRS s popisem identifikace oblasti použití pomocí přístupu DDD. Následně jsou pak tyto teoretické poznatky ověřeny a doplněny o informace vycházející z rozboru čtyř případových studií z praxe, v rámci kterých byl úspěšně implementován vzor CQRS. Výsledek této práce poskytuje předpoklady pro vhodné použití kombinací vzorů pro daný business v rámci rozhodování o výsledné podobě EAI.