Analýza politického rizika zahraničních investic - Orlíčková, Andrea; Dvořák, Jiří; Prchal, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Tato diplomová práce se věnuje analýze politického rizika zahraničních investic. V dnešní době existuje hodně firem, které zvažují vložit svůj kapitál do zahraničních společností a zvýšit tím své zisky. Cílem této práce je zjistit, u kterých zemí je zvýšená hrozba politického rizika a zda existuje u zahraničních investic vztah mezi odstupem od moci a společenskou nerovností u jednotlivých států. Navíc zkoumá možnou vazbu u zemí, které vykazovaly v minulosti politickou a ekonomickou nestabilitu na korelaci odstupu od moci a Giniho indexu. Práce se skládá ze dvou částí – teoretické a praktické. Pro výpočet korelace je využit Pearsonův korelační koeficient. Výsledkem je mapa zemí, která znázorňuje míru politického rizika.
Vedoucí práce: Jiří Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: zahraniční investice; podnikatelská rizika; zahraniční přímé investice; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; foreign investments; business risk; foreign direct investments; master's theses