Náročnost a efektivnost zavedení EET - Svitáková, Zuzana (2018)
Tato diplomová práce se zabývá elektronickou evidencí tržeb, která je aktuálním nástrojem v boji proti daňovým únikům. Cílem této práce je zhodnotit náročnost a efektivnost zavedení tohoto nástroje v České republice. Náročnost i efektivnost je hodnocena z pohledu poplatníka i správce daně. První část této práce obsahuje teoretická východiska pro výzkumné části. Jedná se o úvod do stínové ekonomiky státu, vymezení pojmu daňový únik a jeho dělení a v neposlední řadě je představena elektronická evidence tržeb. Výzkumná část se zabývá hodnocením efektivnosti a náročnosti zavedení elektronické evidence tržeb na základě polostrukturovaných rozhovorů. Náročnost a efektivnost je hodnocena z pohledu nejmenších živnostníků vlastnící restauraci na venkově a stejně tak hodnotí EET pracovníci finančních úřadů v Jihočeském kraji.