Sociální bydlení jako řešení problému obchodování s chudobou - Bílková, Alena; Vopátek, Jiří; Kaczor, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Práce charakterizuje aktuální systém státní podpory domácností ohrožených bytovou nouzí (zejména nepojistných sociálních dávek příspěvku a doplatku na bydlení) od roku 1989 do současnosti a analyzuje jeho výhody, nevýhody a rizika v porovnání se systémem navrhovaným připravovaným zákonem o sociálním bydlení z roku 2017 (tedy sociálním bydlením zajišťovaným obcemi), který se již od devadesátých let objevuje mezi hlavními prioritami každé nové vlády, přesto stále neexistuje. Práce se zaměřuje zejména na související problém obchodování s chudobou, tedy bydlení nejohroženějších skupin obyvatel ČR v předražených ubytovnách, které se často nachází v extrémně špatném technickém i hygienickém stavu a ve kterých nájemné hradí stát právě formou nepojistných sociálních dávek. Práce hledá hlavní příčiny bujení tohoto obchodu formou studia primárních dat příslušných úřadů, literárních zdrojů i vlastního výzkumu a na základě zjištěných informací navrhuje možná řešení aktuální situace.
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: sociální bydlení; chudoba; státní sociální podpora; sociální dávky; příspěvek na bydlení; Česko; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; social housing; poverty; social benefits; housing subsidies; Czechia; bachelor's theses