Rozvoj Xinjiangu po roce 2000 - Rücklová, Alžběta; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Krejčí, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Ujgurská autonomní oblast Xinjiang, ležící na severozápadě Číny, prošla za posledních dvacet let významnými změnami, společenskými i ekonomickými. Ze zapomenuté zemědělské provincie se stala důležitým průmyslovým a obchodním centrem, které spojuje Čínu se zbytkem Asie a Evropou. Ekonomický růst doprovázený zvyšující se životní úrovní obyvatel ovšem vedl k vyostření napjaté společenské situace v Xinjiangu. Tato bakalářská práce popisuje, jakými změnami Xinjiang po roce 2000 prošel. Zaměřuje se nejen na vývoj etnického napětí v provincii, ale také na ekonomickou situaci a jaký vliv měl na provincii program čínské vlády Rozvoj Západu a iniciativa One Belt and One Road Initiative. Práce vychází z oficiálních sdělení čínské vlády, novinových článků a odborné literatury věnující se tématice Xinjiangu, i když dostupnost oficiálních zdrojů je omezená, také z důvodu nízké spolupráce ze strany Číny a odlehlosti provincie. V závěru práce shrnuje nejdůležitější momenty vývoje Xinjiangu po roce 2000 a jakých výsledků dosáhl program Rozvoj Západu a iniciativa One Belt and One Road. I když hodnotit výsledky iniciativy je v tuto chvíli předčasné, protože byla představena teprve v roce 2013.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses