Rozdělené státy a území - komparace příčin a dopadů na vývoj mezinárodních vztahů - Švecová, Eliška (2018)
Diplomová práce se zabývá 4 konflikty, které vedly k rozdělení území v oblasti Německa, Koreje, Vietnamu a Palestiny. Cílem práce je komparace příčin rozdělení těchto území a následný dopad na vývoj mezinárodních vztahů. Práce zasazuje konflikt v Německu, Koreji a Vietnamu do kontextu studené války a analyzuje, jaký vliv a význam měla jednotlivá území na vývoj konfliktu mezi Východem a Západem. Specifický případ tvoří arabsko-izraelský konflikt, jehož dynamika a vývoj je od výše zmiňovaných konfliktů odlišný.