Role pracovní organizace v kvalitě života zaměstnanců - Heilandová, Ilona; Hiršová, Miloslava, 1950-; Sedláková, Jaroslava, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Cílem bakalářské práce je zjistit, jakou roli hraje pracovní organizace v celkové kvalitě života jejích zaměstnanců, a posoudit důležitost vybraných oblastí a aspektů kvality života a spokojenost s nimi u zaměstnanců vybrané organizace. Dalším cílem je na základě výsledků statistického šetření navrhnout vhodná opatření, která povedou ke zlepšení kvality pracovního života zaměstnanců a organizačního prostředí. Teoretická část práce je věnována konceptu společenské odpovědnosti organizací, jejímiž aktivitami je možné vhodně působit na kvalitu pracovního života a vytvářet vhodné organizační prostředí. Další část je věnována kvalitě života, konkrétně jejím oblastem, aspektům, možnostem měření a zvláštní část je věnována kvalitě pracovního života. V rámci praktické části byla data získána prostřednictvím obsahové analýzy všech dostupných dokumentů organizace, osobního rozhovoru s vedením organizace a jako poslední bylo provedeno dotazníkové šetření zkoumající kvalitu života zaměstnanců a významnost společenské odpovědnosti organizací pro zaměstnance. Bylo zjištěno, že organizace v životě zaměstnanců hraje významnou roli a zaměstnanci ji vnímají jako důležitou. Výsledky dále odhalují možnou souvislost mezi kvalitou pracovního života a úrovní aktivit sociální oblasti společenské odpovědnosti organizací. Práce jednak přináší důležité poznatky o organizaci a jejích zaměstnancích, jednak praktická doporučení pro zlepšení organizačního prostředí.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: kvalita života; pracovní spokojenost; zaměstnanci; společenská odpovědnost firem; pozitivní psychologie; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; quality of life; job satisfaction; employees; corporate social responsibility; positive psychology; bachelor's theses