Role Ligy arabských států v arabském jaru - Chupík, Vojtěch; Havlová, Radka, 1975-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato práce se zabývá chováním Ligy arabských států ve vztahu k vybraným zemím, v nichž proběhly nepokoje arabského jara. Zaměřuji se na Tunisko, Egypt, Libyi a Sýrii. Cílem je nalézt odpověď na otázku, jaké motivy vedly jednání LAS ve vztahu k některým členským zemím, v nichž propukly nepokoje arabského jara, a jaké nástroje řešení konfliktů tato organizace ve vztahu k těmto zemím využívala. Odpověď chci nalézt na pozadí podstaty fungování mezinárodních organizací, a zvláště jejich role v řešení konfliktů.Po provedení analýzy jsem zjistil, že Liga arabských států využívala různorodé nástroje řešení konfliktů, nejčastěji veřejné výzvy ve formě rezolucí. Rozdílné chování Ligy arabských států k jednotlivým členům bylo determinováno mezinárodním tlakem, mocenským rozložením sil v oblasti Blízkého východu, fenoménem arabské občanské společnosti, zájmy jednotlivých zemí a osobou generálního tajemníka, jehož snahou bylo učinit z Ligy arabských států efektivní a flexibilní regionální organizaci.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses