Trestně právní odpovědnost právnických osob - vybrané problémy - Hešová, Ludmila (2018)
Práce se zabývá problematikou trestní odpovědnosti právnických osob, která sice byla v českém právním řádu zakotvena již před několika lety, avšak její význam bývá stále ještě podceňován. Práce je zaměřena především na prevenci trestního stíhání právnických osob, ale zabývá se i trestnými činy, pro které jsou právnické osoby nejčastěji stíhány, a také objasňuje možné způsoby trestání firem. Součástí práce je i výzkum informovanosti středního a vyššího managementu firem o problematice trestní odpovědnosti právnických osob. Výzkum byl prováděn formou dotazníkového šetření v různých právnických osobách a cílem bylo zjistit, jednak zda jsou si manažeři vědomi rozsahu trestní odpovědnosti firem, a jednak zda přijímají nějaká opatření, která by riziko trestního stíhání firmy minimalizovala. Jak se však ukázalo, právnické osoby nejeví o tuto problematiku přílišný zájem, a tudíž ani informovanost managementu není na příliš vysoké úrovni. Co se prevence týká, některé firmy se tomuto tématu věnují, avšak stále je více těch, které této problematice nevěnují velkou pozornost.