Trestně právní odpovědnost právnických osob - vybrané problémy - Hešová, Ludmila; Hejda, Jan, 1955-; Veitl, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Práce se zabývá problematikou trestní odpovědnosti právnických osob, která sice byla v českém právním řádu zakotvena již před několika lety, avšak její význam bývá stále ještě podceňován. Práce je zaměřena především na prevenci trestního stíhání právnických osob, ale zabývá se i trestnými činy, pro které jsou právnické osoby nejčastěji stíhány, a také objasňuje možné způsoby trestání firem. Součástí práce je i výzkum informovanosti středního a vyššího managementu firem o problematice trestní odpovědnosti právnických osob. Výzkum byl prováděn formou dotazníkového šetření v různých právnických osobách a cílem bylo zjistit, jednak zda jsou si manažeři vědomi rozsahu trestní odpovědnosti firem, a jednak zda přijímají nějaká opatření, která by riziko trestního stíhání firmy minimalizovala. Jak se však ukázalo, právnické osoby nejeví o tuto problematiku přílišný zájem, a tudíž ani informovanost managementu není na příliš vysoké úrovni. Co se prevence týká, některé firmy se tomuto tématu věnují, avšak stále je více těch, které této problematice nevěnují velkou pozornost.
Vedoucí práce: Jan Hejda
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: trestní odpovědnost; právnické osoby; ochrana oznamovatelů; řízení a správa společností; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; criminal liability; juristic persons; whistle blowing; corporate governance; master's theses