Vliv problematiky lidských práv na obchodní vztahy mezi EU a ČLR - Németh, Tomáš (2018)
Vzhledem k rostoucímu čínskému vlivu v Evropě a zároveň kvůli hlasité kritice Číny, je hlavním cílem práce určit vztah obchodu a lidských práv. Kromě tohoto cíle se řeší, jakým způsobem ovlivňují lidská práva obchod. Teoretická část práce spočívá ve zkoumání historie vzájemné interakce obchodu a lidských práv. Významnou část výzkumu tvoří analýza lidskoprávních a obchodních norem v mezinárodním právu a jejich účinnost. To vše je pak aplikováno na vztah EU a ČLR. Na základě sesbíraných dat je zřejmě, že vzájemné ovlivňování obchodu a lidských práv probíhalo už ve starověku. Ovšem nejzřetelněji probíhala tato interakce v 19. století v Americe. Důležitou roli v tomto vztahu hraje i mezinárodní právo se svým principem brzd a rovnováh. Díky prezentovaným výsledkům nebylo možno určit vztah lidských práv na obchod mezi EU a ČLR. Existují pouze nepřímé důkazy, které nestačí na prokázání jasné spojitosti lidských práv a obchodu v jednáních mezi EU a ČLR.