Analýza spokojenosti zákazníků ve vybraném ubytovacím zařízení - Chmelík, Tomáš; Luštický, Martin, 1982-; Musil, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Bakalářská práce se zabývá hodnocením kvality ubytovacích služeb ve vybraném hotelu. Teoretická část je zaměřena na cestovní ruch, problematiku spokojenosti zákazníka a specifika marketingu služeb v cestovním ruchu. Předmětem praktické části je analýza spokojenosti zákazníků zvoleného hotelu. Zdrojem informací pro analýzu spokojenosti s jednotlivými službami je provedené dotazníkové šetření, jakožto metoda marketingového výzkumu doplněná o analýzu on-line zpětné vazby. Výstupem práce je přehledné zhodnocení kvality poskytovaných služeb včetně formulace návrhů a doporučení na zvýšení úrovně ubytovacích služeb pro management hotelu. Práce rovněž vede k identifikaci silných a slabých stránek hotelu.
Vedoucí práce: Martin Luštický
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: cestovní ruch; ubytovací zařízení; marketingový výzkum; hotelnictví; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; tourism; accommodations; marketing research; hotel-keeping; bachelor's theses