Dopad prolínání národních kultur na vybrané aspekty pracovního prostředí - Sajenko, Petr; Hiršová, Miloslava, 1950-; Bednářová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Hlavními cíli práce je zmapování vlivů a odlišností národních kultur na pracovní prostředí, popsat a prozkoumat, jak zaměstnanci vnímají působení německého managementu a vytvořit soubor doporučení, která budou mít pozitivní dopady na fungování organizačního prostředí. Použité výzkumné metody jsou kvantitativní zpracování dat, které umožňuje jejich následné interpretování. Sběr dat byl proveden pomocí dotazníkového šetření. Přínosem bakalářské práce je odbourání některých domnělých představ o negativním působení německých manažerů v českém organizačním prostředí, zjištění pozitivních i negativních dopadů na fungování konkrétní organizace a formulování konkrétních návrhů, které pomohou problémy vyřešit, eventuálně rozvinout stávající pozitivní vlivy.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: národní mentalita; kultura organizace; pracovní prostředí; pracovní vztahy; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; national characteristics; corporate culture; work environment; industrial relations; bachelor's theses