Vliv saúdskoarabské blokády na situaci v Jemenu - Šolcová, Barbora (2018)
Bakalářská práce se zabývá námořní a vzdušnou blokádou, která byla uvalena Saúdskou Arábií na Jemen v březnu 2015. Cílem této práce je posoudit legalitu této blokády a analyzovat dopady blokády na situaci v Jemenu. Časové vymezení práce je do konce roku 2017. Teoretická část se zabývá právní regulací blokády a jejími druhy, a kromě blokády také zbrojním embargem. Následuje kapitola věnovaná vnitrostátnímu kontextu Jemenu, jeho stručné historii a politickému a ekonomickému fungování státu. Kromě toho je také nutný pohled na Jemen v rámci blízkovýchodního regionu, aby bylo možné pochopit, z jakých důvodů se Saúdská Arábie v Jemenu do konfliktu zapojuje. Poslední kapitola posuzuje legalitu blokády a její ekonomické, politické a humanitární dopady na situaci v Jemenu. Blokádu není možné posuzovat jako válečnou blokádu, spíše se jedná o kontrolu dovozu zboží do země. Nejzásadnějším důsledkem blokády je vážná humanitární krize, kterou trpí většina jemenského obyvatelstva.