Integrace trhu práce EU - Havelka, Jaroslav (2018)
Cílem diplomové práce je nalézt způsoby integrace trhu práce EU za účelem podpoření ekonomického růstu EU a snižování nerovnováh v měnové unii. Výsledky analýzy naznačují existenci významných asymetrických reálných mzdových rigidit v EU. Tyto asymetrické rigidity maji za následek vznik závažných nerovnováh na trzích práce v důsledku ekonomických šoků. Dle teorie optimální měnové oblasti by měla k odstaňování vzniklých nerovnováh přispívat zejména migrace pracovní síly. Mobilita pracovníků mezi členskými státy EU je ovšem poměrně nízká. Je argumentováno, že v prostředí vysoce konkurenčního vnitřního trhu a měnové unie může absence takového přizpůsobovacího mechanismu vést k zesilování negativních dopadů ekonomických šoků. Důsledkem toho je ohrožení stability EU, resp. eurozóny. Integrace trhu práce EU přitom může přispět dosažení obou vytyčených cílů v podobě stability eurozóny a ekonomického růstu. Jelikož nelze očekávat, že v budoucnosti dojde k výraznějšímu nárůstu mobility pracovní síly v EU, měly by být reformní snahy směřovány k vyšší mzdové flexibilitě.