Využití architektury mikroslužeb na platformě Containers-as-a-Service - Novotný, Miroslav (2018)
Cílem této diplomové práce je implementovat řešení s architekturou mikroslužeb a za použití platformy Docker ho nasadit do prostředí Containers-as-a-Service. Teoretická část práce je koncipovaná jako obecný úvod do použitých technologií. Nejprve se věnuji popisu architektury mikroslužeb. V další kapitole je blíže rozebrán pojem dockerizace, který bývá s mikroslužbami často spojován. Prostor je také věnován orchestrátoru Kubernetes, který se v současné době řadí mezi nejpoužívanější a byl i použit v praktické části. Dále se práce zabývá myšlenkou DevOps a výhodami, které tento přístup přináší společně s využitím architektury mikroslužeb a softwarových kontejnerů. Poslední dvě kapitoly teoretické části zkoumají oblast cloud computingu a její reakci na trend dockerizace ve vzniku nového modelu distribuce Containers-as-a-Service. První část praktické části se věnuje návrhu a vývoji ukázkové aplikace. Pro snazší ilustraci byl zvolen modeljednoduchého internetového obchodu, který byl dekomponován do jednotlivých mikroslužeb. Dalším krokem je dockerizace projektu a příprava konfiguračních struktur pro orchestrátor Kubernetes. Součástí práce je také popis vytvořeného Continuous Deployment procesu za pomoci SaaS nástrojů. Poskytovatelem cloudové služby byl zvolen Google Cloud Platform, u kterého byla ukázková aplikace instalována. Závěr práce je vyhrazen demonstraci výhod plynoucích z užití architektury mikroslužeb a technologieDocker v prostředí Containers-as-a-Service.