Baleárské ostrovy jako destinace mezinárodního cestovního ruchu - Vlčková, Veronika (2018)
Tato diplomová práce pojednává o Baleárských ostrovech. Především na ně pohlíží jako na destinaci mezinárodního cestovního ruchu, jež se u turistů těší v současné době velké oblibě. Baleárské ostrovy jsou z pohledu destinace mezinárodního cestovního ruchu hodnoceny prostřednictvím různých statistik, mezi které patří počty příjezdů a přenocování, délka pobytu a výdaje turistů. Tyto statistiky rovněž hodnotí mezinárodní cestovní ruch na čtyřech hlavních ostrovech Baleár, tedy na Mallorce, Menorce, Ibize a Formenteře, a vzájemně ostrovy mezi sebou porovnávají. Statistické údaje Baleárských ostrovů jako autonomní oblasti Španělska jsou porovnávány se statistickými údaji Španělska a Kanárských ostrovů. Charakteristika Baleárských ostrovů společně se zpracováním a vyhodnocením již zmíněných statistik a metodou porovnávání Baleár i jednotlivých ostrovů umožňují na závěr zhotovit SWOT analýzu cestovního ruchu pro každý z hlavních ostrovů a pro Baleárské ostrovy jako celek.