Tchaj-wan : Ekonomická diplomacie jako nástroj prosazování politických zájmů? - Konicarová, Karolína (2018)
Tchaj-wan je v prostředí mezinárodních vztahů specifickou entitou vzhledem k minimálnímu mezinárodnímu uznání a zároveň značnou ekonomickou silou. Limitované možnosti zahraniční politiky tak Tchaj-wan vedly k rozvinutí ekonomické diplomacie a jejího využití pro prosazování i politických zájmů. V první části práce je teoreticky vymezen samotný pojem ekonomické diplomacie, v další části práce je stručně nastíněn historický vývoj Tchaj-wanu, problematika mezinárodního uznávání států a následně struktura a cíle tchajwanské ekonomické diplomacie. Poslední část je věnována analýze tchajwanské ekonomické diplomacii ve vztazích s Evropskou unií a se světem.