Tchaj-wan : Ekonomická diplomacie jako nástroj prosazování politických zájmů? - Konicarová, Karolína; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Neumann, Pavel, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tchaj-wan je v prostředí mezinárodních vztahů specifickou entitou vzhledem k minimálnímu mezinárodnímu uznání a zároveň značnou ekonomickou silou. Limitované možnosti zahraniční politiky tak Tchaj-wan vedly k rozvinutí ekonomické diplomacie a jejího využití pro prosazování i politických zájmů. V první části práce je teoreticky vymezen samotný pojem ekonomické diplomacie, v další části práce je stručně nastíněn historický vývoj Tchaj-wanu, problematika mezinárodního uznávání států a následně struktura a cíle tchajwanské ekonomické diplomacie. Poslední část je věnována analýze tchajwanské ekonomické diplomacii ve vztazích s Evropskou unií a se světem.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses