Úloha letectva ve válce proti Islámskému státu - Marek, Petr; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato práce se zabývá rolí letectva v boji proti teroristické organizaci Islámský stát, což je bezpochyby bezprecedentní událost moderních dějin. Vzhledem k pokračujícímu konfliktu v Sýrii a Iráku je téma velmi aktuální, relevantní a důležité, neboť je vzhledem k současné situaci potřeba danou problematiku zkoumat ze všech úhlů. První část práce (teoreticko-metodologický základ nezahrnut) je věnována popisu a shrnutí úlohy letectva ve čtyřech velkých operacích mezi roky 1991-2003, jehož cílem je mimo jiné vytvořit obrázek o vývoji a kontextu a nastínění trendů. Druhou částí práce je analýza úlohy letectva v boji proti Islámskému státu a stručné srovnání určitých trendů z první kapitoly, a to hlavně z pohledu mezinárodní koalice vedené Spojenými státy americkými (v práci je pro zjednodušení použito označení Západní koalice), ale rovněž, i když v menší míře, ze strany Ruské federace. Třetí část je věnována predikci vývoje na základě předchozích zjištění, zaznamenaných trendů a současné situace na poli výzkumu a vývoje, kde je samostatná podkapitola zaměřena na problematiku bezpilotních strojů. Práce dochází k závěru, že i přes pokročilou technologii a techniku není letectvo schopno samostatně vyhrát válku, přičemž nejlepším a nejefektivnějším řešením je úzká spolupráce s ostatními armádními složkami, hlavně pozemním vojskem a námořnictvem. Toto zjištění platí rovněž pro současnou situaci v Sýrii a Iráku. Účinnost náletů se s časem zvyšuje, a to především díky vyspělé výpočetní technice a navyšování podílu „chytré“ munice ve výzbroji. Vzrůstající význam je zaznamenán rovněž ve využití bezpilotních letounů. Budoucí vývoj směřuje ke konceptu „Letectva V. generace“, což mimo technologii stealth znamená rovněž integraci napříč ar
Vzhledem k současným pokrokům na poli umělé inteligence lze očekávat vývoj autonomních a semiautonomních zbraňových systémů, neboť limitujícím faktorem dalšího pokroku se stává faktor lidský.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses