Organizační identita a identifikace s organizací - Falvey, Martina (2018)
Cílem diplomové práce je ověření existence vztahu mezi hodnotovým systémem jedince a organizace a potvrzení oprávněnosti tohoto hlediska v teorii zabývající se organizační identitou. Zkoumání konkrétních projevů organizační identity se zaměřením na hodnotovou orientaci jejích členů a míru jejich identifikace s organizací proběhla ve dvou vybraných společnostech. Zkoumání koncepce identity z hlediska hodnotové orientace napomáhá zachytit podstatu toho, proč se lidé stávají členy organizací, proč je dobrovolně opouštějí, proč přistupují k práci určitým způsobem a co předurčuje míru kvality vztahů s ostatními členy organizace.