Proces vyjednávání odchodu Velké Británie z EU - Řehulka, David; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Vyjednávání je důležitým fenoménem mezinárodních vztahů, který může ovlivnit značnou část světové populace, proto je velice důležité se na něj připravit a zvolit vhodné cíle a strategie. Vyjednávání odchodu Velké Británie z EU přináší pro vyjednávací strany zcela novou výzvu, na kterou se musí pečlivě připravit. Hlavním cílem této bakalářské práce je pomocí analýzy první fáze vyjednávacího procesu Brexitu zjistit, zda se jednající strany drží klasických teoretických východisek a přístupů k vyjednávání nebo svými postupy vytvářejí nový model vyjednávání. Tohoto cíle by měly pomoci dosáhnout dílčí výzkumné otázky: Splňuje dosavadní vývoj definici vyjednávání? Jakou, popřípadě jaké z hlavních strategií používají jednající strany? Přináší zvolené strategie v první fázi nějaký posun? S jakými cíli strany vyjednávají a drží se jich? Vnáší strany do procesu nové prvky vyjednávání? Ze závěrů poté vyplývá, že Brexit je mezinárodním vyjednáváním, jenž je stavěno na klasických prvcích vyjednávání, avšak má potenciál přinést do historie vyjednávání EU nové prvky.
Vedoucí práce: Jan Martin Rolenc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses