Jednorázová společnost - Maťhová, Kateřina (2018)
Práce je zaměřena na získání hlubšího pohledu do problematiky jednorázové společnosti, jako konceptu spotřebitelského chování. Odpad se v tomto případě ukázal jako velmi užitečný zdroj informací. Data byla získána garbologickým výzkumem, který byl doplněn polostrukturovanými rozhovory, aby mohly být odhaleny motivy, které respondenty k určitému chování vedou. Současně byla pořízena obrazová dokumentace. Celkem bylo analyzováno 4861 g odpadu od 6 respondentů, kteří byli vybráni metodou sněhové koule, a jejich výběr byl omezen na rodinu a rodinné známé. Data byla analyzována programem Weft QDA. Ačkoliv výsledky garbologického výzkumu ukazují velké množství recyklovatelných materiálů v odpadkových koších respondentů, všichni se k třídění odpadů stavěli pozitivně a nikdo tuto myšlenku zcela neodmítl. Na základě výzkumu bylo také možné klasifikovat respondenty podle jejich vzorců chování na tzv. dokonalé a ledabylé třídiče.