Jednorázová společnost - Maťhová, Kateřina; Šimůnek, Michal, 1976-; Novák, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2018)
Práce je zaměřena na získání hlubšího pohledu do problematiky jednorázové společnosti, jako konceptu spotřebitelského chování. Odpad se v tomto případě ukázal jako velmi užitečný zdroj informací. Data byla získána garbologickým výzkumem, který byl doplněn polostrukturovanými rozhovory, aby mohly být odhaleny motivy, které respondenty k určitému chování vedou. Současně byla pořízena obrazová dokumentace. Celkem bylo analyzováno 4861 g odpadu od 6 respondentů, kteří byli vybráni metodou sněhové koule, a jejich výběr byl omezen na rodinu a rodinné známé. Data byla analyzována programem Weft QDA. Ačkoliv výsledky garbologického výzkumu ukazují velké množství recyklovatelných materiálů v odpadkových koších respondentů, všichni se k třídění odpadů stavěli pozitivně a nikdo tuto myšlenku zcela neodmítl. Na základě výzkumu bylo také možné klasifikovat respondenty podle jejich vzorců chování na tzv. dokonalé a ledabylé třídiče.
Vedoucí práce: Michal Šimůnek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2018
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2018
Keywords: spotřebitelské chování; domovní odpad; třídění odpadu; konzumní společnost; recyklace odpadu; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; consumer behavior; domestic refuse; waste separation; consumer society; waste recycling; master's theses