Fenomén uprchlictví v parlamentních volbách v Německu v roce 2017 - Šinovská, Sabina (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem fenoménu uprchlictví na volební programy stran v parlamentních volbách v Německu, které proběhly v roce 2017. Komparuje přístup politických stran AfD, CDU/CSU a SPD. Cílem práce je posoudit, zda jsou volební programy v souladu s mezinárodněprávními závazky a zhodnotit který program se s nimi nejméně rozchází. Na začátku práce je popsáno metodologické hledisko.Následně jsou vysvětleny náležitosti mezinárodního práva a propojení vztahů mezinárodního, evropského a vnitrostátního práva, pro lepší pochopení celé struktury práce. Třetí kapitola popisující konkrétně společnou azylovou politiku a právo na azyl v Německu. Čtvrtá kapitola se věnuje pojmu uprchlictví a mezinárodní smlouvě s ním spojené,Úmluvě OSN o právním postavení uprchlíka. Pátá kapitola analyzuje a komparuje změny navrhované stranami v oblasti azylové politiky týkající se uprchlictví. Práce dochází k závěru, že dvě strany ze tří porovnávaných jsou v souladu s mezinárodněprávními závazky vztahujícími se ke společné azylové politice.