Možnosti a medze španielskej kultúrnej diplomacie - Karelina, Karolína Alexandra; Peterková, Jana, 1971-; Jeřábek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Kultúrna diplomacia je v súčasnej dobe dôležitým zahranično-politickým nástrojom a je nedeliteľnou súčasťou presadzovania kultúry každého štátu v zahraničí pomocou rôznych kultúrnych nástrojov. Španielske kráľovstvo je príkladom krajiny, ktorá aktívne presadzuje kultúru vo svojej zahraničnej kultúrnej politike. Prvoradé aktivity, ktoré sa snaží španielska vláda presadzovať sú najmä šírenie španielskeho jazyka a kultúry, v ktorých hrá významnú rolu Inštitút Cervantes ako vzdelávacia inštitúcia. V súčasnosti sa španielska zahraničná kultúrna politika zameriava na posilnenie marca España, teda značky Španielska, pomocou ktorej si Španielsko buduje svoj imidž v zahraničí. Táto práca skúma akým spôsobom kultúrne aktivity a subjekty prispievajú k šíreniu dobrého mena Španielska vo svete. Konkrétne aká je rola marca España v procese tohto šírenia. Po detailnom zmapovaní súčasného stavu, možno skonštatovať, že pre Španielsko sa kľúčovými sektormi španielskej národnej značky stávajú kultúra, kultúrna identita a kultúrne dedičstvo, ktoré zobrazujú španielsku identitu a ich aktívnym presadzovaním dochádza k podpore šírenia dobrého mena a obrazu krajiny vo svete.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses