Státní kapitalismus v Egyptě - Abdallah, Kareem; Jiránková, Martina, 1967-; Krupka, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Poté, co se stal svět svědkem selhání socialismu v minulém století a selhání volného trhu v několika ekonomických krizích, si vlády uvědomily neefektivnost socialismu a riziko úplně svobodného trhu. Rozhodly se tedy zefektivnit socialismus, zvýšit kontrolu nad volným trhem, spojit tyto dva jevy a přejmenovat na "státní kapitalismus". Následující bakalářská práce popisuje a analyzuje existenci státního kapitalismu v Egyptě.Státní kapitalismus je dle Iana Bremmera specifickou formou kapitalismu, ve kterém se ale stát chová jako dominantní ekonomický hráč a trhů využívá přednostně k dosažení svých politických cílů. Ve srovnání s centrálně plánovanou ekonomikou, která byla převládající v době Muhammada Alího, začal státní kapitalismus v Egyptě vykazovat první znaky existence v období Násira. Přítomnost státního kapitalismu v Egyptě byla prokázána popisem složení státního aparátu, dominantního veřejného sektoru a politik, které vláda v tomto období prováděla. Přechod ke státnímu kapitalismu během Násirovy éry se uskutečnil ve třech propojených fázích. Nicméně v období Sadáta začal státní kapitalismus měnit svou podobu na netransparentnější, kde došlo k vytvoření symbiózy veřejného a soukromého sektoru, a jejímu pokračujícímu zintenzivnění za vlády Mubaraka. Důkazu o existenci tohoto "nového" typu státního kapitalismu bylo dosaženo představením a analyzováním čtyř extrémních příkladů symbiózy soukromého a veřejného sektoru. V poslední části práce byl přechod od státního kapitalismu demonstrován na strukturálních reformách probíhajících v Egyptě od roku 2014.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses