Komparace zahraniční politiky Litvy, Lotyšska a Estonska vůči Rusku po anexi Krymu - Andres, Lukáš (2018)
Bakalářská práce vychází z konceptu specifik v chování malých států v oblasti zahraniční politiky. Hlavním cílem práce je porovnat zahraniční politiku Litvy, Lotyšska a Estonska vůči Ruské federaci na základě vybraných zahraničně-politických prostředků aplikovaných v letech 2014-2016. Zároveň si autor pokládá doplňující otázku, zda po událostech na Ukrajině došlo k prohloubení spolupráce a většímu sblížení baltských zemí. V teoretické části se autor zabývá parametry pro definování malých států, jejich specifiky v chování a preferovanými prostředky zahraniční politiky. V empirické části navazuje ověřením skutečnosti, že Litva, Lotyšsko a Estonskou jsou skutečně malými státy a analýzou jejich zahraniční politiky na základě vybraných zahraničně-politických prostředků užitých v relevantním období. Poté jsou tyto prostředky porovnány, z čehož autor vyvozuje jak odlišnosti, tak podobnosti v chování baltských států v souvislosti s Ruskem jako bezpečnostní hrozbou.