Automatická detekce sarkasmu, přístupy, možnosti, techniky - Čekan, Josef; Jelínek, Ivan; Strossa, Petr, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Práce se zabývá automatickou detekcí sarkasmu v rámci sentiment analýzy textu. Pro detekcisarkasmu je nejprve důležité definovat samotný sarkasmus a jeho znaky a charakteristiky,což je učiněno v první části této práce. Následující část je věnována možnostemzisku vzorků dat a jejich formám. Tyto vzorky dat jsou klíčové při trénování a testovánímodelů určených k detekci sarkasmu. Dalším cílem práce bylo představení hlavních studiívěnujících se detekci sarkasmu, a to jak z hlediska použitých metod a přístupů, takz hlediska trendů, které v mladém odvětví automatické detekce sarkasmu panovaly a panují.V praktické části je vytvořen model, určený k detekci sarkasmu nad českými daty. Nejprvetedy byl sestaven vzorek ohodnocených českých dat. Následně byly pomocí trénovacísady dat a nástroje Apache DoccatTrainer vytvořeny modely pro detekci sarkasmus různými parametry. Poté byly tyto modely otestovány testovací sadou dat a vyhodnocenyvýsledky. Nejúspěšnější model dosáhl úspěšnosti 75 %, avšak přesnost určení sarkasmučinila pouze 37,5 %.
Vedoucí práce: Ivan Jelínek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses