Data v RDF a jejich zpracování v MS Excel - Fuchs, David; Kučera, Jan; Chlapek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Ve snaze o propojení dat na webu hraje Resource Description Framework (RDF) klíčovou roli. Předností propojených dat však nelze využít bez nástrojů, které je dokáží zpracovat. Tato práce se zabývá možnostmi zpracování dat v RDF v nástroji Microsoft (MS) Excel.Tato práce si klade tři cíle. Prvním cílem je vymezit scénáře zpracování dat reprezentovaných v RDF v nástroji MS Excel. Tohoto cíle bude dosaženo analýzou nalezených scénářů použití MS Excel za účelem zjištění skutečností vedoucích k přesvědčení, že je lze realizovat i tehdy, pokud jsou vstupní data dostupná v RDF. Zároveň budou analyzovány scénáře použití RDF, které by bylo možné realizovat v nástroji MS Excel. Tyto skupiny scénářů budou následně sloučeny. Dalším cílem je analyzovat možnosti realizace vymezených scénářů v nástroji MS Excel. Nejdříve budou stanoveny funkce potřebné pro realizaci scénářů zpracování dat v RDF v Excelu na základě popisu těchto scénářů. Následně bude zjištěno, které funkce v Excelu nejsou k dispozici. Chybějící funkce budou následně označeny a implementovány ve vyvíjeném rozšíření pro MS Excel. Posledním z cílů této práce je navrhnout, implementovat a otestovat rozšíření Excelu umožňující zpracování dat reprezentovaných v RDF. Implementace doplňku pro MS Excel bude dosaženo vlastním vývojem.Jedním z výsledků této práce jsou identifikované scénáře zpracování dat v RDF v MS Excel. Dalším z výsledků této práce je přehled funkcionality Excelu potřebné k realizaci vymezených scénářů, kde jsou označeny funkce nutné, ale v Excelu chybějící. Posledním, obzvláště důležitým výsledkem je rozšíření pro MS Excel, které doplňuje v Excelu chybějící funkcionalitu nutnou k realizaci touto prací dříve vymezených scénářů.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses