Soutěžní politika Evropské unie v případech zneužití dominantního postavení - Mikulka, Martin; Sankot, Ondřej, 1988-; Hasík, Gabriel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku dominantního postavení mezinárodních firem na vnitřním trhu Evropské unie. Hlavním cílem práce je na základě teoretických poznatků, a následně rozboru různých případů týkajících se dominantního postavení a jeho zneužití, zanalyzovat dopady aplikace soutěžní politiky Evropské unie na spotřebitele a mezinárodní společnosti činné na jednotném trhu, a to se zaměřením na odvětví informačních technologií. V první kapitole dochází k teoretické deskripci soutěžní politiky Evropské unie s důrazem na dominantní postavení, a to jak z ekonomického, tak i z právního hlediska. Druhá kapitola je věnována analýze a rozboru tří případů vztahujících se k dominantnímu postavení a jeho zneužití z oblasti informačních technologií. Třetí část bakalářské práce pak přináší porovnání analyzovaných případů a zhodnocení důsledků aplikace soutěžní politiky v těchto případech z pohledu spotřebitele i mezinárodních firem. Taktéž zde dochází ke zobecnění těchto poznatků a predikování možného budoucího vývoje aplikace soutěžní politiky Evropské unie ve sféře informačních technologií.
Vedoucí práce: Ondřej Sankot
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses