Evropská uprchlická krize a možné cesty k jejímu řešení - Marková, Lucie (2018)
Aktuální evropská uprchlická krize je poměrně výrazně pojednávané téma, jak v rámci jednotlivých členských států EU, tak v rámci Evropské unie jako celku. Česká republika společně s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky (Slovenskem, Maďarskem a Polskem) zaujímají k přijímání různých opatření, týkajících se migrační krize podobná stanoviska, o některých záležitostech vlády všech čtyř zemí jednají společně a přijímají společná ustanovení. Tato práce je rozdělena do čtyř kapitol a následně několika podkapitol. První kapitola se zabývá Visegrádskou skupinou, příčinami a charakteristikou současné situace v Evropě z hlediska uprchlické krize. Druhá kapitola analyzuje průběh uprchlické krize v jednotlivých zemích Visegrádské čtyřky. Ve třetí kapitole se zaměřuji na přístup ke krizi v rámci Evropské unie a některá řešení, která byla doposud zavedena. Poslední kapitola pojednává o projektu You are welcome, který je zaměřený na integraci příchozích uprchlíků do evropské společnosti a probíhá v osmi státech Evropy, z toho ve třech zemích V4.