Role OSN v regulaci transnacionálních korporací v oblasti lidských práv - Phung, My Linh (2018)
S narůstajícím vlivem transnacionálních korporací (TNCs) rostla i potřeba tyto aktéry mezinárodních vztahů regulovat zejména v oblasti lidských práv, která jsou TNCs často porušována. Mezi mezinárodními organizacemi zabývajícími se regulací TNCs patřila i OSN, jejíž snaha stále pokračuje i dnes. Cílem této bakalářské práce je proto zjištění, jakými nástroji OSN reguluje TNCs v oblasti lidských práv. První část této práce se zaměří na pojem TNCs a stručný popis jejich současných regulací v oblasti lidských práv. Dále se práce věnuje snahám OSN o regulaci TNCs v oblasti lidských práv, tedy její iniciativě UN Global Compact a pokusům o regulaci TNCs spadající pod Radu pro lidská práva.