Sociální zabezpečení cizinců z pohledu českého práva - Nouzová, Marcela (2018)
Téma bakalářské práce se zaměřuje na sociální zabezpečení cizinců z pohledu českého práva. S tímto systémem se může setkat jakákoliv osoba, zejména když osobu postihne jedna ze sociálních událostí.Cílem práce je zhodnotit situaci týkající se oblasti sociálního zabezpečení České republiky, které se vztahuje na cizince z EU a třetích zemí. Dalším cílem je vyhodnotit, na jaké dávky mají tyto osoby nárok a jaké podmínky musí splnit. Na konec zjistit, jaké dávky jsou nejčastěji cizinci a občany ČR pobírány, a jestli mají tyto osoby nějaké návrhy na zlepšení.V rámci práce se vycházelo ze tří hypotéz. Za prvé, že cizinci ze třetích zemí musí splnit více podmínek pro získání dávek než cizinci z EU a jejich rodinní příslušníci. Druhou hypotézou je, že cizinci z EU musí splnit více podmínek pro získání dávek než občané ČR. Poslední hypotézou je, že systém sociálního zabezpečení je pro cizince složitý, což může vést k jistým problémům a nedorozumění.Během psaní práce byly použity následující metody. Převážně se jednalo o popis, analýzu a syntézu zkoumaných jevů. Ve čtvrté kapitole byla navíc použita metoda komparace, jelikož se tato kapitola zabývá na srovnání dávek mezi občany ČR a cizinci. V praktické části práce byla použita metoda dotazování, následná analýza a vyhodnocení získaných údajů.Na konci práce se podařilo zjistit, že cizinci ze třetích zemí musí splnit více podmínek než občané EU. Dalším závěrem je, že občané EU mají stejná práva na dávky jako občané ČR. Podařilo se také zjistit, že většina cizinců, ale i občanů ČR, nemá dostatečné informace o systému sociálního zabezpečení. Proto by se měla zlepšit informovanost. Na konec v rámci návrhů na zlepšení se zjistilo, že by veřejnost nejvíce uvítala zrychlení procesu při řízení žádosti o dávku a