Cíle udržitelného rozvoje Agendy 2030 a jejich naplňování v ČR - Vinklárková, Veronika (2018)
Diplomová práce pojednává o cílech udržitelného rozvoje Agendy OSN a jejich naplňování v České republice. Cílem práce je zhodnotit naplňování SDGs na národní úrovni. Za účelem dosažení cíle byly stanoveny následující otázky: Do jaké míry jsou cíle OSN v ČR naplňovány? Je národní strategický dokument udržitelného rozvoje přijatý v roce 2017 (Česká republika 2030) efektivním nástrojem pro jejich naplňování? Začátkem práce je řešen vývoj konceptu udržitelného rozvoje na globální i národní úrovni a představen obsah strategie Agenda 2030 i národní strategie Česká republika 2030. Následná hodnotící část porovnává překryv oblastí obou zkoumaných dokumentů a zjišťuje, do jaké míry je patrná vazba národní strategie na strategii OSN. Poslední část práce se věnuje analyzování indikátorů udržitelného rozvoje OSN, indexu SDG a výstupu UPR.