Dopad venezuelské krize na vztahy s USA - Szczurková, Nikola (2018)
Cílem bakalářské práce je analyzovat dopady státní krize v Bolívarovské republice Venezuela na politickoekonomické vztahy se Spojenými státy americkými. Práce je časově vymezena od nástupu Huga Cháveze po konec března tohoto roku. V teoretické části práce jsou rozebrány politické režimy jednotlivých zemí, téma státní krize a charakteristika vůdcovství. V praktické části je z politicko – kulturního hlediska rozebrána historie Venezuely a Spojených států amerických před rokem 1999, poté je již popsána vyvíjející se vzájemná zahraniční politika obou států v komparaci s jednotlivými prezidenty, kteří byli v jednotlivých obdobích u moci. Druhá polovina praktické části analyzuje ekonomicky – politické dopady na vztah těchto dvou států. V této kapitole zároveň navrhuji jak politická, tak ekonomická řešení tohoto problému. V závěru práce je rozebráno zda vzájemný vztah Venezuely a Spojených států amerických ovlivnila venezuelská krize, či zahraniční politika hlav obou států.