Posouzení efektivity systému vzdělávání pracovníků ve vybrané organizaci - Kapounová, Kateřina (2018)
Hlavním cílem bakalářské práce je analyzovat ve vybrané organizaci zavedený systém vzdělávání a posoudit jeho efektivitu. Pro organizace je lidský kapitál jedním z rozhodujících prvků při konkurenčním boji. Aby si organizace udržely svoji pozici na trhu, je důležité, aby do lidského kapitálu investovaly a podporovaly jeho rozvoj. Při takovémto typu investice je nutno ověřovat její efektivitu. Inspirací pro postup při posuzování efektivity vzdělávání ve vybrané organizaci se stal Kirkpatrickův čtyřúrovňový model. Podle jednotlivých úrovní tohoto modelu byl analyzován vzdělávací systém dané organizace. Data potřebná pro výzkum jsou získána dotazníkovým šetřením, studiem interních dokumentů a osobním rozhovorem. V závěru práce jsou shrnuty výsledky a doporučení pro organizaci X, ve které je výzkum proveden.