Implementace cloudového Business Intelligence řešení v nástroji MS Azure a PowerBI - Pešek, Martin (2018)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou cloud computingu a možnostmi jeho vyu-žití v oblasti Business Intelligence. Cílem práce je navržení a implementace cloudového řešení zjednodušeného datového skladu s využitím technologií Microsoft Azure a vytvoře-ní reportingu nad implementovaným řešením ve službě Power BI.V první části práce jsou rozebrány základní komponenty Business Intelligence řešení využívané v On-Premise prostředí. S využitím dostupných informačních zdrojů je dále rozebrána problematika cloud computingu. Dále jsou rozebrány kritické faktory ovlivňující úspěšné nasazení Business Intelligence do cloudového prostředí a faktory důležité pro rozhodování o migraci Business Intelligence řešení z On-Premise do cloudového prostředí.Další část práce se zabývá implementací cloudového Business Intelligence řešení datového skladu s využitím technologií Microsoft Azure. Do Azure SQL Database jsou pomocí Data Factory nahrávána a transformována data ze tří zdrojových oblastí. Patří sem oblast výkazů práce, účetnictví a oblast zákaznických dat.V závěrečné části práce jsou vytvořeny tři základní reporty s využitím služby Power BI. Následně je provedena kontrola datové kvality, aby došlo k zaručení správnosti zobrazova-ných dat na výsledných reportech.