Společné jmění manželů a výkon exekuce na majetek jednoho z manželů - Doležalová, Veronika (2018)
Bakalářská práce se zabývá společným jměním manželů a výkonem exekuce na majetek jednoho nebo obou manželů. Cílem práce je uvést, na jaký majetek je možné uvalit exekuční titul, a upozornit na možné negativní důsledky výkonu exekuce/rozhodnutí. Poskytnout srozumitelný návod, kdy a jakým způsobem se může manžel povinného, který neuzavřel závazkový vztah, při výkonu exekuce/rozhodnutí bránit, nebo mu úplně předejít. Součástí práce je zhodnocení aktuální platné úpravy majetkových vztahů mezi manželi a výkonu exekuce/rozhodnutí pomocí komparace České a Finské republiky. Praktická část obsahuje také kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření, jehož cílem je zjistit nedostatky v aktuální právní úpravě a objektivně zodpovědět stanovené výzkumné otázky. Na základě vyhodnocení všech dílčích výzkumných částí jsou v závěru práce navrženy změny v aktuální právní úpravě.