Vývoj vojenské doktríny RF po roce 2012 - Barkhatov, Dmitriy; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2018)
Uvedená bakalářské práce je zaměřena na hledání vztahů mezi zahraniční politikou Ruska a její vojenskou dimenzí, prozkoumává reakce nejvyšších státních vojenských činitelů RF na vnější impulsy v omezeném časovém koridoru od roku 2012 až do současnosti. Práce pojednává o změnách ve vojenské sféře za stanovené období, které jsou zobrazené očima představitele daného civilizačního okruhu a dané společnosti. První kapitola obsahuje údaje týkající se vývoje poměru sil mezi NATO s USA v čele a RF, komparace výzbroje obou bloků. Další kvantitativní údaje vysvětlují dynamiku změn v oblasti Západního vojenského okruhu. Druhá kapitola představuje jakousi časovou osu vývoje dokumentů, které mají vztah k zahraniční politice RF a její realizaci zevnitř i navenek. Většina údajů ohledně stavu vojenských jednotek Ruska a dokumenty, které mají doktrinální charakter, pochází z autentických ruských zdrojů. Zvolená problematika asertivity Ruska a jeho zahraniční politiky je řešena pomoci komparace událostí ve světě a změn, které se objevují v dokumentech jako výsledek k aktivitám světové mezinárodní společnosti. Teoretické údaje objasňují charakter ruské zahraniční politiky a její vojenské dimenze od rozpadu Sovětského svazu. Hlavním zjištěním práce je, že Rusko převážně „odpovídá zbrojením“ na vystoupení státních činitelů západních států, členů vojenské organizace NATO.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses