Analýza cestovního ruchu na Třeboňsku - Bureš, Jan (2018)
Tato bakalářská práce určuje fázi turistické destinace a podává reálný obraz o stávajícím vývoji cestovního ruchu na Třeboňsku. Popisuje problematiku cestovního ruchu, jeho potenciál a obecně charakterizuje destinaci. Společně s tím sleduje i vliv turismu na život a chování rezidentů kraje. Ke splnění všech cílů bylo využito dvou dotazníkových šetření. První dotazník je určen pro návštěvníky regionu a druhý je pro rezidenty kraje. Díky nim byly získány údaje, z nichž byla zpracována hodnota atraktivity destinace, průměrná výše vydaného kapitálu v lokalitě a predikce analýzy trendu. Výsledná data byla využita ke stanovení fáze životního cyklu destinace. Hlavním zjištěním je, že Třeboňsko je ve fázi konsolidace. Výsledky této práce jsou prospěšné pro pracovníky odboru kultury a cestovního ruchu, zaměstnance Agentury ochrany přírody a krajiny a osoby, které by chtěly na tento výzkum navázat.