Neutralita Mezinárodního výboru Červeného kříže - případová studie konfliktu v Sýrii - Jahodářová, Adriena (2018)
Tato bakalářská práce zkoumá neutralitu Mezinárodního výboru Červeného kříže během aktuálně probíhajícího konfliktu v Sýrii. Cílem je v první řadě zjistit, zda Mezinárodní výbor Červeného kříže v tomto konkrétním případě zaujímá neutrální postoj. V druhé řadě pak práce rozebírá, jakým způsobem tato organizace neutralitu dodržuje či porušuje. Práce se dělí na dvě hlavní kapitoly, přičemž první z nich představuje Mezinárodní výbor Červeného kříže a dále uvádí některá pojetí neutrality i s jejími kritérii. Ta jsou pak použita pro testování jednotlivých aktivit Mezinárodního výboru Červeného kříže v druhé kapitole, která pokrývá období v Sýrii mezi lety 2011 a 2016. Závěrem práce dochází ke zjištění, že Mezinárodní výbor Červeného kříže nedodržuje během konfliktu v Sýrii všechna kritéria neutrality a tudíž není zcela neutrální.