Cesta Velké Británie k Brexitu a jeho možná řešení - Jindrová, Marie (2018)
Diplomová práce se zabývá cestou Velké Británie od počátku její integrace v Evropské unii do okamžiků zhruba jednoho a půl roku po referendu o vystoupení z ní konaném roce 2016. Pohledem do historie a následným zhodnocením dopadů členství Velké Británie v EU jsou zkoumány důvody, které Británii k tomu kroku vedly. V návaznosti na to se práce věnuje právnímu zakotvení vystoupení z EU a spolu s probíhajícím vyjednáváním obou stran jsou analyzovány krátkodobé ekonomické dopady brexitu na Velkou Británii. V souvislosti se stále probíhajícím jednáním ohledně budoucího uspořádaní britsko-unijních vztahů práce uvádí a hodnotí několik možných modelů podoby budoucího vztahu Velké Británie k EU, na jejichž základě jsou nastíněny dopady dlouhodobé.