Kurzový závazek České národní banky a jeho ukončení. - Kopecká, Pavlína (2018)
Práce se v první části zabývá zmapováním doby, kdy Česká národní banka uplatňovala jako systém měnového kurzu režim kurzového závazku. Zachyceny jsou zde pohnutky, které ČNB k tomuto kroku vedly, kritika kurzového závazku, jeho průběh a následné ukončení. Jelikož byla česká měna po celou dobu intervencí podhodnocena, velká část ekonomů a analytiků očekávala její okamžité posilování, což se ve skutečnosti nedělo. Cílem práce je pomocí fundamentální analýzy zmapovat veškeré faktory, které měly největší vliv na vývoj kurzového závazku v období od jeho ukončení, tedy 6. dubna až do 31. srpna 2017. Na základě provedené analýzy bylo zjištěno, že největší vliv na vývoj kurzového závazku měli především spekulanti, kteří při sebemenším posilování koruny uzavírali své obchody a tím další posilování koruny brzdili. Vliv na vývoj kurzu měla dále ekonomická data vydávaná ČSU jako vývoj inflace, HDP, nezaměstnanosti, výše tržeb v maloobchodě, průměrné nominální mzdy a průmyslové produkce, prohlášení bankovní rady, slovní intervence členů ČNB, ekonomická data eurozóny, výroky členů ECB, francouzské prezidentské volby, politické události jak tuzemské, tak zahraniční a komentáře představitelů USA a Německa.