Německo : ekonomika a postavení na mezinárodním trhu cestovního ruchu - Kněžourová, Nikola (2018)
Diplomová práce s názvem Německo: ekonomika a postavení na mezinárodním trhu cestovního ruchu zkoumá německou ekonomiku, jeho trh cestovního ruchu, postavení na mezinárodním trhu cestovního ruchu a konkurenceschopnost jak německé ekonomiky, tak Německa jako destinace cestovního ruchu. Diplomová práce si klade za cíl zanalyzovat nejen ekonomickou situaci v Německu, ale také celkovou situaci v cestovním ruchu a tohoto cíle dosahuje použitím analyticko-syntetické metody. Dílčími cíli práce jsou rozbor a zhodnocení konkurenceschopnosti Německa, charakteristika předpokladů pro rozvoj cestovního ruchu v Německu a analýza propagace destinace Německo. První kapitola se věnuje teoretickému úvodu do problematiky. Druhá pak přináší analýzu německé ekonomiky pomocí rozboru jednotlivých makroekonomických ukazatelů a její konkurenceschopnosti a predikuje budoucí vývoj. Třetí kapitola charakterizuje selektivní, lokalizační a realizační předpoklady pro rozvoj cestovního ruchu v Německu. Čtvrtá kapitola se zaměřuje již na samotný cestovní ruch. Přináší analýzu příjezdového, výjezdového a domácího cestovního ruchu, německé konkurenceschopnosti v oblasti cestovního ruchu dle indexu TTCI a propagace destinace Německo. V závěru práce predikuje vývoj cestovního ruchu v Německu s výhledem do roku 2030.