Aplikace neuronových sítí pro reálnou predikční úlohu - Hlinovský, Marek (2018)
Cílem této diplomové práce je prozkoumání možnosti využití umělých neuronových sítí pro předpověď systémové odchylky v přenosové soustavě. Mezi dílčí cíle této práce, které by měly napomoct k naplnění cíle hlavního, patří popis problematiky výroby, přenosu a spotřeby elektrické energie, analýza trhu s elektrickou energií, se zvláštním zaměřením na systémovou odchylku, a v neposlední řadě také popis základních principů neuronových sítí, jakožto nástroje použitého v praktické části diplomové práce. V praktické části práce je pak provedena samotná analýza, jejíž struktura vychází z metodiky CRISP-DM. Nejprve jsou zde popsána samotná data, jejich vztah k systémové odchylce a postup jejich předzpracování předzpracování. Další část pak pojednává o tvorbě modelů neuronové sítě v různých konfiguracích. Závěrem jsou jednotlivé modely porovnány a ohodnoceny.